keskiviikko 15. helmikuuta 2023

UMK 2023 finalistit - ajatuksiani ja kuka on suosikkini?

Alkuvuosi on ollut kyllä melkoista musiikin riemua, kun on ilmestynyt paljon uutta, hyvää musiikkia, oikeita henkilöitä palkittiin Emma Gaalassa ja tämän vuoden UMK-kilpailuunkin on saatu hyvä kokoonpano! Tämän vuoden UMK järjestetään 25.2.2023 Turun Logomossa ja finaalissa on mukana seitsemän erilaista artistia. Omasta mielestäni jokainen näistä on finaalipaikkansa ansainnut ja odotan todella mielenkiinnolla kaikkien esityksiä. Toivon kovasti, että esityksiin on panostettu ja kuka tahansa voittaakin, toivon onnea ja menestystä Euroviisuihin. Muille puolestaan toivon, että saa UMK:sta hyvää näkyvyyttä niin Suomessa, kuin maailmallakin.

Seuraavaksi vielä oma järjestykseni, miten sijoittaisin tämän vuoden kilpailijat UMK:ssa. Pitää nyt muistaa, että kyseessä on vain oma mielipiteeni ja korostan, että mikään kappaleista ei ole huono - toiset ovat kuitenkin parempia kuin toiset.



1. Käärijä – Cha Cha Cha 
Yllättäjää toivoin, yllättäjä myös saatiin! En ole varmasti ainoa, jolle Käärijä artistina on täysin uusi tuttavuus. Kun kuuntelin kappaletta ensimmäistä kertaa, reaktioni oli alussa: "mitä ihmettä tämä nyt on?" ja lopussa "hei, täähän toimii!". Kappaleen vahvuuksia ovat ehdottomasti sen menevyys, asenne ja että yleisö voi taatusti fiilistellä tätä hyvin mukana - siitäkin huolimatta, että sanoitukset ovat suomeksi. Ainoa pieni huolen aihe on, kokeeko tuomaristo ja/tai fanit kappaleen toisen, jo aiemmin ilmestyneen kappaleen kopiona? Itse en kyllä usko, että tuo vaikuttaa. Mielenkiintoista nähdä, millainen live-esitys tällä tulee olemaan ja millainen laulaja Käärijä on livenä! 



2. Keira – No Business On The Dancefloor
Muistan Keiran The Voice of Finlandista ja jo silloin Keira oli todella lahjakas laulaja ja esiintyjä. Olen niin iloinen, että Keira on päässyt tekemään musiikkia ja osallistumaan UMK:hon! Toivon, että Keira saa tästä hyvää alkua musiikkiuralleen. Tykkään kovasti kappaleesta, jäi melko nopeasti päähän soimaan. Kappaleessa kuitenkin saattaa nähdä pieniä vivahteista vanhoista Euroviisu-kappaleista, kuten jotkut miettivät onko huilun käyttö kappaleessa matkimista? Mielestäni ei, koska huilu on soitin siinä missä vaikka rummut tai kitara, eikä sitä kukaan voi omistaa. Muitakin vivahteita löytyy, mutta omasta mielestäni nämä eivät haittaa.



3. Benjamin – Hoida mut

En ole aikaisemmin kuunnelut Benjaminin musiikkia lainkaan, mutta artistista olen kuullut paljon. Oli mielenkiintoista kuulla, mitä Benjaminilla on tarjottavana tähän kilpailuun. Itselläni on vähän ristiriitaiset ajatukset tästä kappaleesta. Kappalehan on siis hyvä, mutta sopiiko se Eurooppaan lähetettäväksi? Joillekkin maille sanat voi olla ehkä liikaa, mutta sitten taas jos sanoja ei käännetä ja kenelläkään ei ole mitään käsitystä mistä tässä lauletaan, saattaisi ihmiset olla ihan fiiliksissä että hei, tämä on hyvä! Ehdottomasti näen tämän kappaleen esim. erilaisissa pride-tapahtumissa kesällä. En lähettäisi Euroviisuihin, mutta arvostan rohkeutta ja toivon, että kappale löytää oman paikkansa Suomesta!



4. Robin Packalen – Girls Like You
Varmasti todella monella oli isot odotukset Robinin suhteen ja todella monella ne odotukset ei myöskään täyttyneet, mikä on todella harmi. Robinissa olisi niin paljon taitoa ja potentiaalia vaikka ja mihin, mutta ongelmana on, ettei biisien taso riitä. Näen Robinissa vähän samaa, kuin Antti Tuiskussa aikoinaan. Kaikki tiesi, että Antti on hyvä laulaja ja esiintyjä, mutta biisit oli sarjaa ihan ok. Kunnes sitten peto pääsi irti ja hyviä biisejä alkoikin jostain ilmestymään. Mistäköhän Robinillekkin löydettäisiin vastaava tiimi? Vai onko Robinin englanninkielinen materiaali todella ollut sitä, mitä Robin itse haluaa? Jos on, niin hyvä niin, koska tärkeintähän kuitenkin on, että artisti itse on tyytyväinen. Itselleni kappale ei kertakaikkiaan jää päähän ja kappale tuntuu jotenkin todella tasaiselta. Uskon, että Robin kyllä pärjää, mutta ei voita. Ellei fanit todella yllätä äänestämällä!



5. KUUMAA – Ylivoimainen
Tämä kappale vaati useamman kuuntelukerran, että osasin sanoa mielipidettäni. Toisaalta kappale on todella tasainen, mutta toisaalta kaunis. Näkisin tämän kappaleen jossain  elokuvassa. Niin, ja ehdottomasti esim. Radio Suomipopin ja Iskelmän soittolistoilla. Jännittyksellä odotan, millainen live-esitys tulee olemaan. Uskon, että kilpailu antaa KUUMAA:lle hyvää näkyvyyttä, joten  hienoa, että päättivät hakea kilpailuun mukaan ja ovat päässeet näin pitkälle!



6. Lxandra – Something To Lose
Ihanaa, että mukana on myös yksi balladi! Myös tämän kappaleen voisin kuvitella hyvin vaikkapa jossakin mainoksessa tai elokuvassa. Näen kappaleen myös erilaisissa tanssiesityksissä, kukapa tietää vaikka ensi kaudella Tanssii tähtien kassa -kilpailussa? Vaikka Lxandra ei ole Suomessa kovin kuunneltu muihin UMK-kappaleisiin nähden, voisin veikata, että hyvin onnistuessaan Lxandra voisi saada ainakin raatipisteitä. Odotan todella, että Lxandra onnistuisi, saisi kauniin lavaesityksen ja ihastuttaisi kaikkia, vaikkei voittaisikaan.



7. Portion Boys - Samaa taivasta katsotaan
Kappaleen intron ajan olin, että: "jes, tämä kuulostaa hyvältä!". Sitten kun laulu alkoi niin olin että "voi ei.". Ajatuksena hyvä, että tehdäänpä menevä biisi mihin saadaan koko Eurooppa mukaan, mutta jotenkin ei iske, että luetellaan maita ja kerrotaan mitä Suomi on. Tulee mieleen, miten Euroviisuissa on usein nähty esityksiä, missä on ollut älyttömän hyvä idea, mutta sitten toteutus ei ole ollut toimiva. Itseäni harmittaa tosi paljon antaa tällaista kritiikkiä Portion Boysille, koska bändi on saanut viime aikoina niin paljon erilaista kuraa niskaan. Mutta korostetaan nyt tässä kohtaa sitä, että mikään tämän vuoden UMK finalisteista ei ole kuitenkaan huono! Tämä ei kuitenkaan omalle soittolistalleni päädy.

Videot: UMK / YLE.

Kuka on oma suosikkisi UMK:ssa tänä vuonna?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)