perjantai 20. syyskuuta 2019

Katsaus Kriisit, katastrofit ja maailmanloput — Kaksitoista tapaa varautua -kirjaan

Joku aika sitten kirjottelin blogiini survivalismista, kuten miksi kyseinen aihe kiinnostaa ja miten se näkyy elämässäni. Yksi asia, miten survivalismi näkyy elämässäni on uudenlaiset kirjavalinnat. Jotenkin kuin tilauksesta sähköpostiini tuli uutiskirje, jossa kerrottiin äskettäin ilmestyneestä Kriisit, katastrofit ja maailmanloput -kirjasta. Tyypilliseen tapaani kävin taas ensin kirjakaupassa kurkistaan miltä kirja vaikuttaa ja koska kirja vaikutti hyvinkin mielenkiintoiselta, tilasin Art Houselta arvostelukappaleen.


Mitä kirja sisältää?
Kirja jakautuu kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa käsitellään esim. millaisena kriisit nähdään, mikä saa ihmiset varautumaan kriisitilanteisiin, kuinka kriisitilanteissa käyttäydytään ja millaisia uhkia noin esimerkiksi tulevaisuudessa voisi olla. Toisessa osassa puolestaan mietitään ihan konkreettisesti, miten kriisitilanteisiin voi varautua, esim. mikä merkitys naapureilla, kunnolla, harrastuksilla, koulutuksella ja kotivaroilla voi olla kriisitilanteissa. Kirjassa puhutaan sekä äärimmäisen epätodennäköisistä zombeista, kuin sitten hyvinkin mahdollisista katastrofeista, kuten myrskyistä, sähkökatkoista ym. Lisäksi kirjassa kulkee kokoajan mukana pieni tarina ihmisistä, jotka ovat selviytymistilanteessa zombeja vastaan.

Yleinen arvio kirjasta:

Tykkään kirjasta todella paljon ja kirja pisti ajattelemaan monia asioita, kuten mikä merkitys muilla ihmisillä on selviytymistilanteessa, mitä kaikkea kotona kannattaa olla pahan päivän varalle, miten tärkeää on olla hyvässä kunnossa, millaisia harrastuksia voisi aloittaa jne. Kirja laittoi myös pohtimaan, millaisia kriisitilanteita juuri Suomessa voisi sattua ja miten sellaisiin tilanteisiin voisi varautua? Mielestäni tässä tulee monta hyvän kirjan merkkiä esille: kirja on kiinnostava, kirjasta oppii uutta ja kirja laittaa vakavasti ajattelemaan. Kirja ei ole kuitenkaan sellainen selviytymiskirja, missä opeteltaisiin vaikkapa erätaitoja, ensiapua ja viestintää. Jos lyhyesti kirjaa kuvailisi niin kirjassa kerrotaan millaisia kriisitilanteita voi tulla ja miten niihin voi etukäteen yrittää valmistautua. Hyvä on kuitenkin muistaa, että kriiseistä ei ikinä tiedä koska sellainen tulee, minne sellainen tulee ja mitä silloin todella tapahtuu. Jos aihe kiinnostaa enemmän, kirjan lopussa on myös kirjavinkkejä. Lisäksi kirjassa on joitain nettisivu- ja artikkelivinkkejä. Oma arvioni vahva 3/5. Korkeampaan arvosanaan olisin ainakin lisännyt kuvitusta, elokuva/sarjavinkkejä, lisää kirjavinkkejä ja erilaisia listoja vaikkapa kauppoihin mistä saisi hyviä selviytymistarvikkeita ja vinkkejä ketkä järjestävät kursseja ja muuta harrastustoimintaa Suomessa aiheeseen liittyen.

Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.


Kirjan perustiedot:

Ruotsinkielinen alkuteos:
Överlev katastrofen: Tolv sätt att förbereda dig 
Julkaistu suomenkielisenä: 2019
ISBN:
9789518847079
Kirjastoluokka: 59.23
Koko: 248 sivua
Ulkoasu: Nidottu (pehmeäkantinen)
Kustantaja: Art House
Kirjoittanut: Herman Geijer
Suomentanut: Sirpa Parviainen

Osta kirja:
CDON
Adlibris

Suomalainen kirjakauppa
Prisma

Art House

Sopii Helmet-lukuhaasteen 2019 (esimerkiksi) kohtiin:
3. Kirja sellaisesta kirjallisuuden lajista, jota et yleensä lue
18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja
25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin
49. Vuonna 2019 julkaistu kirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)