sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Katsaus Geoetsivät ja Linnavuoren lurjus -kirjaan

Huomioni kiinnittyi heti tähän kirjaan nähdessäni sen ensimmäistä kertaa Kariston kirjakatalogissa. Linnavuoren lurjus - siis se Linnavuori jossa olen käynyt koulua? Se pikkuruinen kylä Nokialla? Kyllä, juuri se. Vaikka Geoetsivät ovatkin ala-asteikäisille suunniteltuja kirjoja, olen tykännyt lukea niitä geokätköily-teeman vuoksi ja lisäksi joitakin tarinoita on myös Nokialta, missä kirjailija Johanna Hulkko itse asuu. Nokia on myös itselleni hyvin tuttua seutua, tulihan siellä reilu 20 vuotta asuttua. Kun kirjan tapahtumat liittyvät siihen kouluun, mitä itse on käynyt niin kyllähän se erityisen uteliaisuuden herättää. Ja miksi itse en ole kuullut mistään koulun kummituksesta?


Mitä kirja sisältää?
Raparperi, Emmi, Salli, Pasi-Antero ja Petteri, eli toisinsanoen Geoetsivät odottavat innolla kesäloman viimeistä viikonloppua. Ei sillä, että kouluun olisi kiire, vaan kyseisenä viikonloppuna järjestetään Nokian Linnavuoressa geokätköilyleiri. Yön yli kestävällä leirillä opeteltaisiin monenlaisia geokätköilytaitoja ja lisäksi leirin lopussa järjestettäisiin loppukoe, jossa paras ryhmä saisi palkinnoksi videokameran. Koska Linnavuori sijaitsee vain n. 11 kilometrin päästä Nokian keskustasta, geoetsivät kulkevat matkan pyörillä samalla poiketen Siurossa sijaitsevalla veistospihalla, josta geoetsivät saavat heti ensimmäisen mysteerin ratkaistavakseen. Myös itse geokätköilyleirillä on muutakin mystistä, kuin leiriin kuuluvat mysteerikätköt. Pitävätkö koulusta kerrotut kummitusjutut paikkaansa vai onko kyse sittenkin jostain muusta? Kirjan lopussa on myös kiva mysteeri lukijalle (tarkemmin nettisivu, mistä arvoitus löytyy)!

Yleinen arvio kirjasta:
Geoetsivät-kirjasarja on käsitellyt hyvin monipuolisesti geokätköilyä, kuten millaisia kätköjä on, millaisia geokätköilijöitä on, minkälaiset varusteet ovat hyödyllisiä jne. Lisäksi geotkätköjä on etsitty sarjassa niin läheltä kuin kaukaa. Kiva juttu, että sarjaan saatiin mukaan nyt myös geokätköilyleiri, joita myös tosielämässä järjestetään. Kirjaan oli todella mielenkiintoista uppoutua, koska tapahtumapaikat ovat oikeasti olemassa ja ne ovat itselleni tuttuja. Kirjan eteneminen on tyypillinen, mitä aikaisemmissakin kirjoissa: kaveriporukka kasaan, geokätköjä etsimään ja samalla tapahtuu jotain erikoista, missä geoetsivät auttavat. Tämä voi jakaa ihmiset kahtia, onko se hyvä, että kirjoissa on sama kaava vai kaipaisiko lukijat jotain muuta? Mielestäni tarinat ovat aina olleet hyviä ja toimivia, myös tässäkin kirjassa. Vaikka kaava olisikin sama, tarinat ovat kuitenkin ihan omia ja erilaisia. Kirjaan on saatu kivasti asiaa myös Nokian kirjastoista. Kiva juttu myös, että olemassa olevat pikkukylät saavat näkyvyyttä kirjoissa! Kuten aikaisemmissa Geoetsivät kirjoissa, myös Linnavuoren lurjus -kirjassa on hyvän kokoiset luvut ja teksti, josta myös plussaa. Oma arvosanani 3/5.

Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.


Kirjan perustiedot:

Julkaistu: 7/2018
ISBN:
9789512364930
 Kirjastoluokka: L84.2
Koko: 172 sivua
Ulkoasu: Sidottu (kovakatinen)
Kustantaja: Karisto
Kirjoittanut: Johanna Hulkko
Kuvittanut: Jari Paananen

Tutustu myös kirjailijan muihin kirjoihin Johanna Hulkon nettisivuilta.


Osta kirja:
CDON
Adlibris
Suomalainen kirjakauppa
Prisma

Karisto

Sopii Helmet-lukuhaasteen 2019 (esimerkiksi) kohtiin:
2. Kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä
7. Kirja kertoo paikasta, jossa olet käynyt

13. Kotimainen lasten- tai nuortenkirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)