torstai 22. marraskuuta 2018

Black Friday - miksi/mitä itse shoppailen + vinkkejä

Viettäisinkö tänä vuonna Black Fridaytä, Älä osta mitään -päivää vai ihan normaalia päivää? Haluaisin kyllä viettää Älä osta mitään -päivää tai normaalia päivää, mutta jos tarvitsen kaupoilta jotain, mitä todella tarvitsen, miksi en ostaisi sitä alennuksesta? Etenkin, kun puhutaan useista kympeistä?

Itseltäni hajosi talvitakki juuri noin viikkoa ennen Black Fridayta. Ainakin täällä pohjoisessa kelit alkavat olemaan jo niin viileät, että talvitakki on välttämätön. Kävin kiertelemässä paikallisia kauppoja, mutta en löytänyt sopivaa. Takit olivat joko rumia, kalliita tai väärän kokoisia. Aikaisempi takkini oli Ellokselta, joten ajattelin selata taas Elloksen valikoimaa. Yllätyksenä löysin peräti 2 mieleistä takkia, joista kummatkin oli Black Week-alennuksessa. Toisessa takissa alennus oli n. 30, toisessa 40 euroa. Päätin sitten tilata molemmat ja kokeilla takkeja. Pitäisin toisen jos olisi hyvä ja palauttaisin toisen. Säästöä tulisi jokatapauksessa useampi kymppi.

Toinen ostos mitä olen pitkään miettinyt, ovat käsityötarvikkeet, joita tilasin Antassulta. Alennukset ei ehkä olleet niin isoja, mutta jos jotain nauhoja tilaa metreittäin ja helmiä kappalettain niin äkkiä niistäkin jonkinlainen säästö tulee. Ja säästöä se on vähäkin. 

Kolmas, mitä en ajatellut edes ennen Black Friday mainosten tuloa, niin onhan ihan tavallisella ruokakaupallakin omat speciaalit tarjouksensa, jotka on voimassa vielä useamman päivän! Löysin paikallisen K-Supermarketin esitteestä vaikka mitä, mitä ajattelin hyödyntää ja näistä suunnitella lähipäivien ruuat. 

Yhteenvetona omista ostoksistani: ostin ja ostan sellasta, mitä oikeasti tarvitsen. Itselleni olisi aivan sama, koska tarjoukset olisivat ja olisiko joka kaupalla oma tarjouspäivänsä, mutta kun kaupat nyt ovat lähteneet tähän mukaan, että samana päivänä/viikkona kaikki niin sitten ostan silloin.

Kuva: Pixabay.

Vinkkejä Black Fridayhin:

Tee lista asioista, mitä oikeasti tarvitset + älä sorru heräteostoksiin
Mieti valmiiksi mitä oikeasti tarvitset ja kun lähdet tekemään ostoksia, keskity niihin asioihin. Niin kuin itselläni se talvitakki, käsityötarvikkeet ja elintarvikkeet. Ei jokaista kauppaa tarvitse kiertää "ihan muuten vaan" tai "jos löytyis vaikka jotain pientä kivaa". Sitten kun löydät sen jonkun pienen kivan jutun, miten kauan se loppujen lopuksi on kiva ja tuleeko se oikeasti käyttöön? Pienien heräteostosten summista kertyykin äkkiä iso summa, millä olisi voinut ostaa jonkun oikeesti tarpeellisen jutun.

Tee lista suosikkikaupoistasi ja tutustu tarjouksiin ajoissa
Nykyään todella, todella moni kauppa viettää Black Fridayta. Todella monet kaupat myös mainostaa tarjouksiaan hyvissä ajoin. Listaa suosikkikauppojasi ja käy esim. kauppojen verkkosivuilla tai somesivuilla kurkkaamassa, olisiko tarjouksista tietoa ennakkoon. Kun tiedät tarjoukset ennakkoon, voit suunnitella ostoksia jo ennen kuin menet ostoksille. 

Mieti valmiiksi joululahjoja
Monet hankkivat joululahjoja vasta joulukuussa, mutta jos lahjatoiveet ovat jo tiedossa, voisiko niitä ajatella hankkivansa jo marraskuun lopulla? Joissain kaupoissa tarjouksessa saattavat olla tietyt tuotteet, mutta joillain kaupoilla saattaa olla myös koko valikoima alennuksessa tietyllä alennusprosentilla. Alennuksethan on aina säästöä ja joulun aikanahan sitä rahaa tuppaa muutenkin menemään.

Black Week tai Weekend
Itselleni tuli yllätyksenä, miten monet yritykset ovat alkaneet viettämään kokonaista Black Weekiä eli kokonaista viikkoa. Omasta mielestäni tämä on ehdoton plussa, sillä yllätyin todella, että esim. sain juuri sen Elloksen takin tilattua jo maanantaina, samoin kuin Antassun käsityötarvikkeet. Lisäksi jos ihan kivijalkapuodeilla on kokonainen tarjousviikko, ei välttämättä tarvitse juuri perjantaina mennä ostoksille, kun kaikki muutkin ovat liikkeellä. Jos siis haet jotain tiettyä tai pidät tietystä kaupasta, seuraa ajoissa, mainostavatko he kokonaista viikkoa, perjantaita vai viikonloppua.

Ole nopea
Jotkut tuotteet ovat todella suosittuja ja "viedään käsistä". Lisäksi joillain kaupoilla saattaa olla tarjouksia, jotka alkavat tiettyyn kellonaikaan, kuten CDON:illa. Aikaisempina vuosina CDON:in tiettyinä tunteita alkavat tarjoukset ovat olleet mysteerejä, eli jos oikeasti niitä haluaa seurata, pitää käydä sivuilla tasatunnein katsomassa uudet tarjoukset. Jos siis joku tosi suosittu tuote on hakusessa, varaudu siihen, että tuote saatetaan myydä nopeasti loppuun. Tähän en keksi oikein muuta, kuin että on ajoissa liikkeellä ja jos itse ei pääse, voi pyytää vaikka jotain ystävää käymään puolestasi asioilla tai tekemään tilauksen?

Mukavaa mustaa viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)