sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Esittelyssä Toikan Putkis-kude & Pikkulaukku

Erilaiset ontelokuteet ovat olleet pitkään monen käsitöitä harrastavan suosiossa. Ontelokuteita käytetään paljon mm. virkkaukseen ja kutomiseen. Itse olen kokeillut monenlaisia ontelokuteita, ns. normaalipaksuista, sekä sitten ohuempaa kudetta. Veikkaan, että eniten ontelokuteita ihmiset ostavat Lankavasta, mutta myös esim. Lappajärven värjäämöllä on erilaisia ontelokuteita. En ole kuullut, että kukaan olisi tehnyt mitään Toikan Putkis-kuteesta, joten päätin tutustua kuteeseen tarkemmin.


Ihania värisävyjä on paljon!

Toika on tunnettu etenkin kangaspuistaan. Kangaspuiden lisäksi Toikan valikoimasta löytyy kangaspuutarvikkeita, materiaaleja, sekä lehtiä. Äitini on innokas kangaspuilla kutoja, joten hänen kauttaan olen itse tutustunut Toikaan. Selaillessani Toikan sivuja huomasin Putkis-kuteen ja ihmettelinkin, minkä takia kyseisestä kuteesta ei ole ollut juttua missään? Lähetin Toikalle viestiä ja pyysin lankakarttoja saatavaksi Tampereen kädentaitomessuille marraskuussa. Koska Toikan osastolla oli myös kyseistä kudetta saatavilla, päätin ostaa mintun väristä Vakio-Putkista kokeeksi. Huomasin Toikan osastolla myös kivan pikkulaukun, jonka halusin tehdä. Yhteen laukkuun menisi yksi n. 300 g painava vyyhti kudetta. Vyyhti näytti pieneltä, mutta kyllä yhdestä vyyhdistä ihan kunnon kerän sai kerittyä, mistä todella piisasi laukkuun ja hieman ylikin. Vyyhdin hinta laskettiin painon mukaan, ja yhdelle n. 300 gramman vyyhdille tuli hintaa n. 11 euroa. Vakio-Putkis vastaa muiden valmistajien minikuteita, eli ohut kude on kyseessä. Vakio-Putkis eroaa muista ainakin määrältään, hinnaltaan, mutta isoksi ilokseni myös värikartaltaan. Rakastan erilaisia sinisen sävyjä, ja oli ilo löytää kaunis mintun sävy kuteeseen. Putkis kuteeseen löytyy myös ihania kimaltelevia sävyjä, joita ei joka valmistajalla ole. Miten ihana lisä olisikaan pieni kimallus esim. laukkuun? Putkista löytyy myös paksumpana Matto-putkiksena, sekä Helmi-Putkiksena, joka on paksuudeltaan Vakio-Putkiksen ja Matto-Putkiksen väliltä. Näistä itselläni ei ole kokemusta.


Laukusta ja korista tuli todella suloiset!

Lähdin siis tekemään kuteesta pikkulaukkua. Laukusta on myös olemassa valmis tarvikepakkaus, ja tarjolla on peräti 26 eri sävyä. Ennen virkkaamaan pääsyä kude kostutettiin ja kuivattiin mahdollisen kutistumisen varalta. Sen jälkeen kude kerittiin kerälle. Itse laukun virkkaus oli kivaa ja helppoa, ja laukku valmistuikin nopeasti. Kassien kahvojen kanssa tuli itselleni hieman ongelmia, joten tein kahvat omalla tavallani, mutta kivat niistä tuli silti. Lopuksi kahvat ommeltiin paikalleen ja kuteet pääteltiin. Tykkään kyllä lopputuloksesta todella paljon! Koska kudetta jäi kerästä vielä yli, tein lisäksi vielä pienen korin. Söpö tuli siitäkin. :)

2 kommenttia:

 1. En itse ole loistanut virkkaamisessa, mutta tykkään itte kutomisesta, tällä hetkellä kudon kaulaliinaa!
  + tää ei liity varsinaisesti itse postaukseen, mutta tää ulkoasu on aika ihana!

  miretenmaailma.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Eri sinisen sävyt on lemppareitani ja ne näkyy vahvasti elämässäni, myös blogissa. Tässäkin jutussa kude yllätys, yllätys: vaaleensinistä!

   Poista

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)