torstai 23. joulukuuta 2021

Katsaus Vuosikirja-kirjaan

Holly Bourne on brittiläinen kirjailija, joka tuli tunnetuksi Normaali-sarjan kirjoistaan. Luin aikoinaan sarjan ensimmäisen osan Oonko ihan normaali? ja pidin kyseisestä kirjasta kovasti. Oonko ihan normaali? -kirjan jälkeen Holly on julkaissut useita kirjoja, jotka ovat myös Suomessa olleet todella pidettyjä. Vuosikirja vaikutti teemaltaan kiinnostavalta ja lisäksi sitä on kehuttu todella paljon, siksi päätin lukea kyseisen kirjan.


Mitä kirja sisältää?
Kirja kertoo yhdestoistaluokkalaisesta Paigesta, joka on mukana koululehden toimituksessa. Koulun ärsyttävimmät kiusaajatytöt keksivät, että yhdennentoista luokan vuosikirjasta tehdään tänä vuonna erilainen ja paras, johon tarvitaan koululehden toimituksen apua. Koska Paige on niin kiltti ja haluaa välttyä turhalta huomiolta, on hänen suostuttava auttamaan. Paigen elämä ei ole muutenkaan helppoa. Kotona Paige saa äitinsä kanssa olla kokoajan varpaillaan isänsä vuoksi, eikä omanikäisiä ystäviäkään ole Paigella hetkeen ollut. Onneksi lohtua tuovat kuitenkin ihana täti, sekä mystinen henkilö, joka kirjoittaa punaisella kynällä koulun kirjaston kirjoihin. Kun Paige löytää kirjoituksia yhä enemmän ja enemmän, sitä enemmän Paige alkaa tuntemaan yhteyttä tähän mystiseen henkilöön. Paigen täytyy saada tietää, kuka tämä mystinen "punakynä" on. Ja sehän muuttaa kaiken.

Yleinen arvio kirjasta:
Aluksi pitää kyllä sanoa, että voi huh huh, tämä kirja kosketti syvästi. Harvoin liikutun mistään fiktiivisestä tarinasta, mutta tässä kirjassa on niin paljon asioita, mitä tosi elämässä voisi hyvin tapahtua. Miksi niin voimakas reaktio tähän kirjaan johtunee siitä, että näen itsessäni ja kirjan päähenkilössä Paigessa niin paljon samaa. Esimerkkinä voisi sanoa vaikka sen, miten Paige kokee olevansa niin näkymätön, mutta toisaalta myös haluaa sitä, koska pelkää joutuvansa kiusatuksi. Ajattelen, että tosi monille tekisi hyvää lukea tämä kirja. Kiusatuille sen takia, että ei ole asian kanssa yksin ja asiat muuttuu kyllä paremmaksi. Kiusaajille siksi, että ymmärtäisivät millaisia seurauksia "harmittomalla läpällä" voi olla. Ja siis onhan tämä ihan noin yleisesti todella hyvä nuorten aikuisten kirja. Punakynäjuttu on nerokas, että miten yllättävällä tavalla sitä voi löytää ihmisen elämäänsä. Kirjassa on niin monta tärkeää aihetta: kiusaaminen, perhesuhteet, koulu, ystävyys, rakkaus, pelot... Haluaisin niin tavata kirjailijan ja kiittää tästä kirjasta! Yksi parhaimmista nuorten aikuisten kirjoista mitä olen lukenut. Odotan innolla Holly Bournen tulevia kirjoja! Oma arvioni 5/5.


Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.


Kirjan perustiedot:

Englanninkielinen alkuteos:
Yearbook
Julkaistu suomenkielisenä: 7/2021

ISBN:
9789512425013
Kirjastoluokka:
N84.2
Koko:
368 sivua
Ulkoasu: Sidottu (kovakantinen)
Kustantaja: Gummerus
Kirjoittanut: Holly Bourne
Suomentanut:
Kristiina Vaara

Tutustu myös kirjailijan muihin (suomennettuihin) kirjoihin:
Oonko ihan normaali? (2017)
Mikä kaikki voi mennä pieleen? (2017)
Mitä tytön täytyy tehdä? (2018)
...ja onnellista uutta vuotta? (2018)
Katsokaa miten onnellinen olen (2019)
Niin käy vain elokuvissa (2019)
Syitä itkeä julkisesti (2020)
Teeskentelyä (2021)

Osta kirja:
CDON
Adlibris
Suomalainen kirjakauppa

Prisma

Sopii Helmet-lukuhaasteen 2021 (esimerkiksi) kohtiin:
4. Joku kertoo kirjassa omista muistoistaan
7. Kirjassa on kaveriporukka
15. Kirjassa on jotain samaa kuin omassa elämässäsi
29. Kirjan henkilön elämä muuttuu
41. Kirjassa matkustetaan junalla
46. Kirjassa syödään herkkuja
49. Kirja on julkaistu vuonna 2021

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)