Alkuvuodesta 2020 pienituloisten eläkkeet nousivat, mikä on tietysti ihan mahtava juttu! Oma eläkkeeni nousi peräti 50 euroa, mikä on todella iso summa pienituloiselle. Rupesin miettimään, mitä kaikkea tuolla kyseisellä summalla oikeastaan voi saada ja ajattelin listata kymmenen arkista esimerkkiä. Kuinka paljon viidelläkympillä saakaan esimerkiksi lääkkeitä, ruokaa tai bensiiniä?
50 euroa on iso raha! Kuva: Pixabay.
Kolmen kuukauden reseptilääkkeet
Toki tämäkin riippuu ihan mitä lääkkeitä käyttää ja miten paljon, mutta itselläni erilaisia reseptilääkkeitä on neljä ja tuolla viidelläkympillä saan kaikki nuo neljä reseptilääkettä kolmeksi kuukaudeksi.
Terveyskeskuksen vuosimaksu
Esim. Rovaniemellä terveyskeskuksen (lääkärin vastaanottokäynnin) vuosimaksu on 41,20 euroa. Mikäli vuosimaksua ei maksa, yhdelle lääkärin vastaanottokäynnille tulee hintaa 20,60 euroa.
Hammaslääkäri
Monesti ihmettelen, miten joillakin on varaa käydä yksityisella hammaslääkärillä, kun hinnat ovat niin kovat. Joku aika sitten itselläni oli useita suuhygienisti/hammaslääkärikäyntejä kunnallisella puolella ja tavallisesti yhden kerran lasku oli 30-40 euron luokkaa. Rovaniemellä käyntimaksulla on hintaa 13,10 euroa ja esim. suun preustutkimuksella 18,90 euroa.
Viidelläkympillä saa paljon ruokaa! Kuva: Pixabay.
Isot ruokaostokset
Käymme usein Lidlissä kaupassa ja 50 eurolla saa hyvin isot ostokset kahdelle. Viimeksi taisimme saada kaksi täyttä kassillista ruokaa, 6-packin (1,5 l) colaa ja 6-pacin (1,5 l) kivennäisvettä. Toki kaupoissa on isoja eroja ja tietysti mitä ostaa ja kuinka monelle!
Lemmikinruokaostokset
Esim. Lakulle ostamme Zooplussan kautta raksuja, jossa kahden kilon pussi maksaa 11 euroa. Yleensä ostan kaksi pussia, eli neljän kilon raksusatsille tulee hintaa 22 e. Yksi Latz-keittopakkaus, joka sisältää kuusi pussia, maksaa Prismassa n. 2 euroa. Jos viidestäkympistä jää raksujen jälkeen 28 euroa, sillä saa 14 pakettia Latz-keittoja, eli 84 pussia, eli melkein kolmen kuukauden pussit!
Bussikortti kuukaudeksi
Rovaniemellä aikuisen yhden vyöhykkeen bussikortti maksaa 55 euroa. Lapsille vastaava kortti puolestaan maksaa 28 euroa ja nuorille (17-24v ja 25v täyttänyt opiskelija) 33 euroa. A-alue käsittää Rovaniemen keskustan ja sen ympäristöä.
Kuva: Pixabay.
Kymmenen kerran sarjakortti uimahalliin
Esim. Rovaniemellä aikuisilla on mahdollisuus päästä arkisin klo 6.30-13.30 välillä uimaan 10 kerran sarjakortilla, joka maksaa 46 euroa. Opiskelijoille, eläkeläisille ja työttömille samanlainen kortti maksaa puolestaan 34 euroa. Mikäli uimaan haluaa mennä myöhempään aikaan päivästä ja viikonloppusin, nousee aikuisten hinta 70 euroon ja opiskelijoiden/eläkeläisten/työttömien hinta 42 euroon.
Vakuutus
Äskettäin maksoin henkilövakuutusmaksun, jonka hinta on 68,86 euroa. Vakuutuksen hintoihin vaikuttaa tietysti mistä yhtiöstä vakuutuksen ottaa, millaisen vakuutuksen, onko jonkinlaisia etuuksia tms. Eiköhän viidelläkympillä jonkinlaisen vakuutuksen saa?
30 litraa bensaa
Miesystäväni tankkasi vähän aikaa sitte E95 bensaa 50 eurolla, jolla sai n. 32 litraa bensaa. Toki bensan hinta vaihtelee jatkuvasti ja myös paikkakunnissa on eroja.
Viidelläkympillä voi saada valtavasti vaatteita esim. kirpputorilta! Kuva: Pixabay.
Vaatteita
Viidelläkympillä voi saada kasan vaatteita esim. kirppareilta tai yhden-pari laadukkaampaa vaatetta.
Jos saisit 50 euroa kuussa lisää, mihin arkiseen asiaan sen käyttäisit?
Jos saisin viisikymppiä, käyttäisin sen imurin pölypusseihin, ruokaan ja koiran raakaruokaan.
VastaaPoistaT. Iita