sunnuntai 17. marraskuuta 2019

Katsaus Vaeltajan lääkintäopas -kirjaan

Siitä lähtien, kun aloin kiinnostumaan survivalismista, myös kiinnostukseni ensiaputaitoja kohtaan nousi. Olenkin lähtenyt mukaan ensiapuryhmän harjoituksiin ja halusin löytää myös jonkun aiheeseen liittyvän kirjan. Koska Calazolla on muitakin kiinnostavia kirjoja, mietin toimisiko Vaeltajan lääkintäopas myös hyvänä perusoppaana ensiaputaitoihin. Ja toimiihan se!


Mitä kirja sisältää?

Kirja jakautuu alkusanojen, retkiapteekin, lähteiden ja hakemiston lisäksi kuuteen osaan. Alla muutamia esimerkkejä kunkin osan sisällöstä:
1. Valmistautuminen: Millaisia riskejä matkalla voi olla? Millainen vakuutus kannattaa ottaa? Mitä ensiapupakkauksen tulisi sisältää? Miten saadaan puhdasta juomavettä?
2. Tilanteen vakavuus: Miten potilas tutkitaan ja mitä asioita on tärkeä ottaa huomioon? Entä miten evakuointi toteutetaan? Kuinka stressi vaikuttaa päätöksen tekoon?
3. Akuutit tilanteet:  Mitä asioita on tärkeä ottaa huomioon akuuteissa tilanteissa? Kuinka tutkia potilas? Miten elvytetään? Miten toimia jos joku saa allergisen reaktion tai kouristuskohtauksen?
4. Vammat: Mitä tehdä, jos luu murtuu? Kuinka haava tai palovamma hoidetaan? Entä millaisia silmäoireita voi matkalla tulla tai mitä tehdä jos hampaasta lähtee paikka?
5. Yleisiä oireita:  Päänsärky, rintakipu, vatsakipu, ripuli, kuume, diabetes, astma... Milloin oireista tulee huolestua ja koska evakuointi on tarpeen?
6. Villi luonto: Mitä jos hyttynen puree eksoottisessa maassa ja olo huononee? Miten suhtautua käärmeen puremaan tai skorpionin pistoon? Millaisia vaaroja sukeltamisessa on? Mitä liian kylmä tai kuuma ilma voi aiheuttaa? Miten välttyä salaman iskulta?

 Potilaan tutkiminen oikein on yksi monista tärkeistä taidoista, mitä kirja opettaa.
Kuva: Calazo.

 Kirjassa on hyviä muistisääntöjä ja paljon kuvia.
Kuva: Calazo.

 Kuume voi johtua hyvin monenlaisista sairauksista. Erityisen huolissaan tulee olla, mikäli kuume iskee tropiikissa. Kuva: Calazo.

Yleinen arvio kirjasta:

Kirja on mielestäni jaettu selkeisiin lukuihin ja jokaisessa luvussa on hyvin monipuolisesti tietoa. Näin turvallisesti kotona Suomessa ei välttämättä tule edes ajatelleeksi, miten erilainen vaikutus esim. hyttysen pistolla voi etelässä olla tai miten vakavia seurauksia voi tapahtua vaikkapa vuorikiipeillessä. Toki Suomessakin voi lähteä monen päivän pitkälle vaellukselle, jonne myös monet kirjan neuvot ovat tarpeellisia. Entä jos jotain sattuu ja lähin terveysasema tai sairaala on hyvin pitkän matkan päässä? Millaisia asioita erämaassa pystyy itse hoitamaan ja mitkä vaativat evakuoinnin? Kirjassa on mielestäni hyvin kerrottu kaikkia ensiavun perusasioita, kuten tilanteen arviointia, elvytystä, venähdyksiä, haavan hoitoa... Ja koska kyseessä on nimenomaan vaeltajan lääkintäopas, kirjassa on ajateltu erilaisia vaeltajan haasteita ja tarpeita. Kirjassa nostetaan usein esiin hyvin tärkeitä asioita, kuten miten tärkeää on jättää matkasuunnitelma, ottaa riittävä vakuutus, tutustua ensiapulaukun sisältöön, tietää matkakaverien sairaudet jne. Oma arvioni kirjasta 3½/5. Muutamia lisäyksiä olisin toivonut, kuten diabetes osioon tietoa, että millainen sokeriarvo on normaali ja miltä verensokerimittari näyttää? Tai miltä näyttää astmapiippu? Kirjassa käsitellää myös kuumetta sekä yli- ja alilämpöä, mutta en saanut oikein selvyyttä, että mitä jos ihan tavallinen flunssa iskee? Myös jonkinlainen mielenterveys tietopaketti olisi ollut kiva lisä. Mutta suosittelen kyllä tätä kirjaa!

Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.


Kirjan perustiedot:

Ruotsinkielinen alkuteos:
Vildmarksmedicin
Julkaistu suomenkielisenä: 3/2018
ISBN:
9789188335951
Kirjastoluokka: 5923
Koko: 189 sivua
Ulkoasu: Nidottu (pehmeäkantinen)
Kustantaja: Calazo
Kirjoittanut:
Olivia Kiwanuka
Suomentanut: Semantic Finland Oy
Kuvittanut: Olivia Kiwanuka
 
Osta kirja:

CDON
Adlibris
Suomalainen kirjakauppa
Prisma

Calazo

Sopii Helmet-lukuhaasteen 2019 (esimerkiksi) kohtiin:
3. Kirja sellaisesta kirjallisuuden lajista, jota et yleensä lue
25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)