Mielestäni ihan kaiken ikäisten ihmisten pitäisi liikkua enemmän luonnossa. Joillakin syy miksi ulos ei tule lähettyä, saattaa olla ihan: "mitä mä siellä tekisin?". Joskus tuntuu mielestäni hassulta, että aikuiset toivovat lasten menevän ulos, mutta eivät itse näytä esimerkkiä. Ihan omasta kotipihassakin voi keksiä vaikka mitä tekemistä, vieläpä ilman kaupasta ostettuja leluja. Jo pelkästään luonnon tutkiminen on mielenkiintoista: mitä kaikkia kasveja, jälkiä ja eläimiä pihapiiristä löytyykään? Lisäksi ulkona voi leikkiä monenlaisia leikkejä ja pelata pelejä. Tai ehkä poimia marjoja tai luonnonmateriaaleja askarteluihin? Tai ihan vain katsoa taivaalle ja miettiä, mitä pilvet esittävät tai millaista säätä on luvassa? Jos tuntuu, että inspiraatiota ei löydy, kannattaa tutustua vaikkapa Villin Luonnon Puuhakirjaan!
Mitä kirja sisältää?
Kirja jakautuu neljään osaan: kevääseen, kesään, syksyyn ja talveen. Kullekkin vuodenajalle on yhdeksän erilaista puuhaa. Esimerkiksi keväällä tutkitaan silmuja, etsitään nuijapäitä, nautitaan sateesta ja rakennetaan minimaja, syksyllä maalataan mustikoilla, askarrellaan lehdistä, tehdään puolukkaherkkua ja kasvatetaan tammi, talvella vakoillaan talvilintuja, sytytetään nuotio, kylvetään kuusi ja tarkkaillaan jälkiä ja kesällä järjestetään muurahaiskutsut, tutkitaan vettä, katsellaan pilviä ja pyydystetään perhosia.
Kirjan sisällysluettelo.
Yleinen arvio kirjasta:
Kaikki kirjan puuhat sopii hyvin lapsille, mutta joissain jutuissa, kuten puolukkaherkun tekemisessä aikuinen on hyvä apu ja monia puuhia voi toteuttaa ihan koko perheen voimin. Tykkään kirjassa siitä, että tekemistä on hyvin monenlaista, kuten leikkiä, askartelua, tutkimista, herkkujen tekemistä... Lisäksi kuvitus on mielestäni hyvin onnistunut. Kuvat ovat värikkäitä, hyvin piirrettyjä ja erityismaininnan ansaitsee myös se, että kirjassa on kaiken ikäisiä ja näköisiä ihmisiä. Yhdellä sivulla lapsi istuu isovanhempien sylissä, yhdellä sivulla on odottava äiti ja yhdellä aukeamalla nainen pyörätuolissa. On mielestäni hyvä asia, ettei kirjassa ole vain muutamia samanlaisia henkilöitä. Toki kirjassa seikkailee paljon ihania eläimiäkin! Kirjassa on 83 sivua, mikä on mielestäni hyvä lastenkirjaksi. Näkisin kirjan esim. kivana lahjana lapselle, joka tykkää liikkua luonnossa tai jota haluaisi kannustaa enemmän ulkona olemiseen. Kirja voisi toimia hyvin myös esim. isovanhemmilla, kerhoissa tai päiväkodeissa. Toivoisin myös, että aikuiset lähtisi yhdessä tekemään lasten kanssa kirjan juttuja ja löytäisi yhdessä kivaa tekemistä luonnosta! Arvosanan kirjalle osaisi parhaiten antaa lapset itse. Mutta jos itse pitäisi joku arvio antaa, keskiverron paremmalle puolelle menisi.
Pidän kovasti kirjan kuvituksesta ja siitä, että kirjassa on erilaisia ihmisiä.
Sateellakin voi pitää hauskaa!
Istutin itsekin lapsena tammen ja on edelleen hauska seurata tammen kasvua!
Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.
Kirjan perustiedot:
Ruotsinkielinen alkuteos: Barnens utebok
Julkaistu suomenkielisenä: 5/2019
ISBN: 978-91-88779-39-7
Kirjastoluokka: L79.8
Koko: 83 sivua
Ulkoasu: Sidottu (kovakantinen)
Kustantaja: Calazo Förlag
Kirjoittanut: Karin Runesson
Suomentanut: Mikko Lamminpää
Kuvittanut: Emilie Bergman
Tutustu myös muihin Calazon luontokirjoihin tästä.
Osta kirja:
CDON
Adlibris
Suomalainen kirjakauppa
Prisma
Calazo
Sopii Helmet-lukuhaasteen 2019 (esimerkiksi) kohtiin:
1. Kirjan kannessa on ihmiskasvot
25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin
47. Kirjassa on alle 100 sivua
49. Vuonna 2019 julkaistu kirja
Voita Villin Luonnon Puuhakirja! Calazo arpoo Facebook-sivullaan Villin Luonnon puuhakirjan/kirjoja! Kirjoja arvontaan yksi sataa kommentoijaa kohti. Arvonta päättyy elokuun 2019 lopussa.
Mielenkiintoinen kirja, antaa varmasti aikuisillekkin uutta perspektiiviä ulkoiluun. Täytyy joskus lainata kirjastosta.
VastaaPoista